Sturen op gedrag met de managementgame TeamNow.

Je gaat het pas zien als je het doorhebt.

7
 min read

"Vaak wordt er primair gestuurd op omzet, omdat dit concreet genoeg is om grip op te houden. Ik geloof echter dat je veel meer effect behaald door te sturen op gedrag. Want in mijn ervaring zijn teamprestaties altijd hiernaar terug te herleiden."

Begrijp waar het gedrag vandaan komt.

Het is de uitdaging van elke manager en leidinggevende: zorgen dat jouw teams optimaal presteren. Teamleden die als een eenheid functioneren vanuit een positieve energie, waarbij iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt en het gezamenlijke doel nastreeft. In de theorie van Tuckman ook wel omschreven als de Performing Stage. Ultiem is daarbij ook nog als verschillende high performing teams op deze manier onderling met elkaar samenwerken om overkoepelende organisatiedoelen te behalen. Je komt hier echter niet zomaar. De juiste sturing is essentieel om teams hiernaartoe te ontwikkelen.

Vaak wordt er primair gestuurd op omzet, omdat dit concreet genoeg is om grip op te houden. Ik geloof echter dat je veel meer effect behaald door te sturen op gedrag. Want in mijn ervaring zijn teamprestaties altijd hiernaar terug te herleiden. Door te begrijpen wat er gebeurt en waar het gedrag van mensen vandaan komt, kan je ze veel efficiënter en intuïtiever beïnvloeden en richting geven. Zoals Johan Cruyff zei: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.”

De focus op gedrag creëert ruimte voor interactie en dialoog, wat stimuleert dat mensen zich transparant en kwetsbaar durven op te stellen. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, zijn teams in staat om zelfstandig en autotoom keuzes te maken. Dat is die sweet spot voor elke manager.

Zonder data kan je niet sturen.

Sturen op gedrag kan alleen met de juiste inzichten. Je wil kunnen zien en begrijpen wat er gebeurt en waarom welke keuzes worden gemaakt. Daarom is data zo essentieel, want zonder kan je niet sturen. Dan ga je puur op je gevoel af en zal je zien dat je nét dat ene cruciale detail mist dat het verschil maakt. Het is niet voor niets dat onze maatschappij steeds technologischer en meer data-driven wordt.

Voor mij persoonlijk was het een eyeopener toen ik in 2005 bij een Business Intelligence beurs in de Verenigde Staten aanwezig was. Daar ging een wereld voor mij open wat je allemaal met data kan. Het was vlak na orkaan Katrina en een paar medewerkers van Microsoft deelden op het podium dat ze in één avond een platform live hadden gebracht waarop families elkaar konden terugvinden. Technisch gezien stelde het niet zoveel voor; er zaten puur wat logische slimmigheden in om relevante data met elkaar te laten matchen. Wat bleek, de voorzitter van de beurs had door dit platform zijn partner teruggevonden! Niet wetende dat die jongens dit platform ontwikkeld hadden kwam hij spontaan het podium op en zakte hij op zijn knieën om ze hiervoor te bedanken. Toen kwam de impact van wat data kan betekenen voor het eerst écht goed bij me binnen.

Het verzamelen van data is alleen niet voldoende. Het gaat ook om het inzichtelijk maken van de data. Tools zijn er voldoende, van platte tabellen en excelsheets tot online SCRUM boards en planningsoftware. Mijn ervaring leert echter dat dit soort dataviews weinig energie creëren. Het voelt vaak klinisch en heel target-driven aan. Dit terwijl een positieve energie toch echt een voorwaarde is van Tuckman’s model om high performance teams te ontwikkelen.

Gamification als accelerator voor een positieve energie.

Dat is de reden dat ik ben gaan experimenteren met gamification. Ik heb bij een voormalig werkgever een keer de roadmap met doelstellingen doorvertaald naar Spaanse dorpjes. Het doel was om als eerste team in Torremolinos aan te komen, waarbij de winnaars ook daadwerkelijk die kant op mochten. Je zag gelijk dat het gedrag van mensen veranderde door het game-element te integreren. Er ontstond een positiviteit en nieuwe energie die de onderlinge samenwerking en het teamgevoel naar een hoger niveau tilden.

Ik wist dat ik iets te pakken had waar ik het verschil mee kon maken. Daarom ben ik verder gegaan met experimenten. Ik heb learnings opgedaan en gepassioneerde mensen om mij heen verzameld om een eigen businessgame te ontwikkelen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot TeamNow.

Een super vette businessgame die het gedrag inzichtelijk maakt en teamprestaties verbetert. Ben je benieuwd naar wat TeamNow voor jou kan betekenen? Hier ga ik in mijn volgende update op in. Stay tuned!

Stay safe, stay home

TeamNow now free for 3 months!

No obligations. No fuss. Just for free. Let the games begin!

Now that we all work more from home, it is extra difficult to keep an overview, monitor progress and be able to manage team performance. That is why we now offer TeamNow for free. For three months!

Play it safe. Play it simple.

Let's play!
TeamNowTeamNow
Stay safe, stay home

TeamNow nu 3 maanden gratis!

Geen verplichtingen. Geen gedoe. Gewoon gratis. Let the games begin!

Nu we allemaal meer vanuit huis werken is het extra lastig om overzicht te houden, de voortgang te bewaken en te kunnen sturen op teamprestaties. Daarom bieden wij TeamNow nu drie maanden gratis aan.

Play it safe. Play it simple.

Demo aanvragen
TeamNowTeamNow

Request a free demo!

We hebben je aanvraag ontvangen!
Oops! Something went wrong while submitting the form. Click here to try again!

Een demo aanvragen

We hebben je aanvraag ontvangen!
Oops! Something went wrong while submitting the form. Click here to try again!